Prezes Zarządu URSUS SA ustąpił ze stanowiska

4 grudnia 2018, 15:30

Karol Zarajczyk nie jest już Prezesem Zarządu spółki URSUS SA. Złożył rezygnację po ponad pięciu latach pełnienia funkcji. Wiadomo już kto zajmie opuszczoną posadę.

Od 3 grudnia 2018 r. Zarząd spółki będzie działał w sześcioosobowym składzie, a jego nowym Prezesem zostanie Tomasz Zadroga. Do zarządu spółki powołana została także Agnieszka Biała.

Problemy spółki URSUS są szeroko dyskutowane od jesieni, kiedy to opublikowany został raport finansowy za pierwsze półrocze 2018 r., wskazujący na rosnące zadłużenie i brak perspektyw na wyjście z kryzysu. Na koniec czerwca zobowiązania z tytułu kredytów i pożyczek oraz pozostałe zobowiązania finansowe stanowiły 55 proc. sumy bilansowej grupy w stosunku do 39 proc. udziału na 31 grudnia 2017 r. Za przyczyny kiepskiej koniunktury spółka podała wówczas m.in. spadki przychodów ze sprzedaży krajowej i eksportowej, a także wzrost kosztów powodowany niekorzystną relacją kursu dolara do złotówki.

Jeszcze we wrześniu Zarząd spółki URSUS podjął decyzję o przygotowaniu wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego. Świadczyło to o problemach z wypłacalnością. Spółka planowała m.in. sprzedaż wybranych części majątku trwałego.

Na początku listopada, Sąd Rejonowy w Lublinie otworzył przyspieszone postępowanie układowe URSUSA. Mimo tego faktu, Zarząd zapewniał, że nie jest brane pod uwagę ogłoszenie upadłości, a sytuację finansową spółki określił jako stabilną.

Ogłoszoną na początku grudnia zmianę na stanowisku Prezesa, akcjonariusze spółki uznali za dobry prognostyk. Na zmianę pozytywnie zareagowała giełda – kurs spółki po podaniu informacji o powołaniu nowego prezesa wzrósł o kilkanaście procent.

Nowy Prezes Zarządu URSUSA – Tomasz Zadroga jest absolwentem Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego na Uniwersytecie Łódzkim oraz członkiem The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) i Polskiej Rady Biznesu.