Logistyka z bąbelkami

, 19 lipca 2016, 15:22

Dachser zapewnia usługi logistyki kontraktowej dla około 13 mln butelek szampana i alkoholi poprzez swój oddział w Reims we Francji. W magazynie liczącym 18 tys. mkw., zlokalizowanym w sercu Szampanii, operator dba, by klienci na całym świecie mogli cieszyć się konsumpcją tego luksusowego produktu.

W przypadku szampana ścisłe standardy jakościowe odnoszą się nie tylko do uprawy winogron i produkcji, ale także do sposobu magazynowania tego szlachetnego trunku. Szampan jest bowiem wrażliwym produktem, wymagającym specyficznych warunków składowania. Dlatego w magazynie obsługiwanym przez Dachser zainstalowana jest klimatyzacja, pozywająca na obniżenie lub podniesienie temperatury w razie potrzeby, by zapewnić butelkom w trakcie składowania warunki odpowiadające piwnicy z winem. Ze względu na wartość tych produktów, magazyn ten wyposażony jest też w nowoczesny system ochrony z wideomonitoringiem.

DACHSER1 DACHSER2

W ramach logistyki kontraktowej Dachser zapewnia swoim klientom z Szampanii szereg usług dodanych – m.in. zajmuje się atrakcyjnym pakowaniem produktów zgodnie z założeniami aktualnych akcji marketingowych lub tworzeniem zestawów prezentowych.

Oddział Dachser w Reims posiada też uprawnienia do koordynowania kwestii związanych z podatkiem akcyzowym. Zapewnia przy tym automatyczną wymianę danych z francuskim systemem celnym, co umożliwia przetwarzanie danych dotyczących podatku akcyzowego we Francji i w innych krajach. Dachser przejmuje też na siebie sezonowe zmiany popytu na szampana i odpowiednio dostosowuje działania związane z odbieraniem zamówień i zapewnieniem odpowiedniej powierzchni magazynowej w szczytach sezonu.

– Najwyższą konsumpcję szampana notujemy w okresie świat Bożego Narodzenia i Nowego Roku oraz w czasie Wielkanocy. Jednak dodatkowo jeszcze kilka razy w roku otrzymujemy ogromnej skali zamówienia ze specyficznych regionów świata. Na przykład na południu Francji ma to miejsce w maju, kiedy odbywa się festiwal filmowy w Cannes. Z kolei w okresie zimowym dotyczy to znanych kurortów narciarskich, takich jak Courchevel – mówi Delphine Lenfant, odpowiedzialna za logistykę szampana w oddziale Dachser w Reims.

Najwięcej szampana konsumuje się we Francji – ponad 55% produkcji. Do krajów Unii Europejskiej eksportowane jest 25% wytwarzanego szampana, a pozostałe 15% trafia do reszty świata. Wśród głównych kierunków eksportowych znajdują się Anglia, Stany Zjednoczone, Niemcy, Włochy, Belgia i Japonia. Wzrasta też sprzedaż do Chin i Rosji. Nabywcami tego trunku są też klienci ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Komentarze

Komentarz musi być dłuższy niż 5 znaków!

Proszę zaakceptuj regulamin!

Brak komentarzy!