Certyfikat wg ISO 22000:2005 dla Logistics Service S.A.

, 8 października 2007, 0:00

Firma Logistics Service S.A. wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności i uzyskała certyfikat na zgodność wdrożonego systemu z normą EN ISO 22000:2005 – „System zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla organizacji w całym łańcuchu żywnościowym” (ang. Food safety management systems – Requirements for organizations throughout the food chain).

Uzyskanie przez Logistics Service S.A. certyfikatu wg EN ISO 22000:2005 potwierdza jakość świadczonych przez firmę usług, jak i ciągłą dbałość o zadowolenie klienta.

Spełnienie wymagań normy EN ISO 22000:2005 zostało potwierdzone przez niezależną jednostkę certyfikującą TUV Rheinland.

Wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg normy EN ISO 22000:2005 zawiera wdrożenie systemu HACCP.

System HACCP opiera się na eliminacji potencjalnych zagrożeń (biologicznych, chemicznych, fizycznych) przed rozpoczęciem procesu produkcji lub w czasie jego trwania, dążąc do wytworzenia bezpiecznej żywności. Na podstawie przeprowadzonej analizy zagrożeń wyznacza się krytyczne punkty kontrolne – miejsca przeprowadzania kontroli przed rozpoczęciem procesu produkcji, a następnie w czasie jego trwania w poszczególnych etapach procesu technologicznego oraz po jego zakończeniu, w celu wyeliminowania potencjalnych i istniejących zagrożeń.

Nowy międzynarodowy standard EN ISO 22000:2005 łączy wymagania systemu HACCP oraz Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych. System wg ISO 22000 został skonstruowany na zasadach i układzie znanym już z normy ISO 9001. Nowa norma jest również kompatybilna z systemem zarządzania środowiskowego wg ISO 14001 – pozwala na lepszą i efektywniejszą integrację istniejących już systemów w przedsiębiorstwie.

Systemy spełniające wymagania norm EN ISO 9001 oraz EN ISO 14001 zostały wcześniej wdrożone w Logistics Service S.A.

 

Komentarze

Brak komentarzy